În acest articol vă prezint un pachet de 3 destinații de weekend reprezentând 3 atracții turistice aflate între Făgăraș și Sibiu, la aproximativ 50 de km una de alta. Sunt trei obiective deosebit de frumoase și interesante, diferite între ele, fiecare având specificul său. Pot fi văzute toate într-o singură zi de weekend, timpul fiind suficient dacă nu pleci dintr-un oraș mai îndepărtat decât București.
Cetatea Făgărașului
Cetatea Făgărașului este situată chiar în centrul municipiului Făgăraș. Construcția cetății a început în 1310 pe locul unei mai vechi fortificații de pământ și lemn din secolul al XII-lea. Scopul construirii cetății era eminamente strategic, mai precis pentru apărarea sud-estului Transilvaniei de incursiunile tătarilor și otomanilor.
În 1526, devenit voievod al Transilvaniei, Ștefan Mailat, fiu al unui boier din regiune, a intrat în posesia Făgărașului și a domeniilor din jur și a pornit lucrările de transformare a cetății într-o adevărată cetate întărită. Zidurile de apărare au fost dublate în grosime pornind din interior. Noi spații au fost amenajate în încăperi și săli boltite.
În 1599, Mihai Viteazul, a ocupat cetatea cucerită anterior de otomani, a dăruit-o soției sale, Doamna Stanca, împreună cu domeniul, și, devenind principe al Transilvaniei, și-a adăpostit aici familia și tezaurul domnesc, câțiva ani mai târziu.
În 1630 șanțul de apărare care înconjoară cetatea a fost lărgit și legat printr-un canal secret de râul Olt. Un pod rabatabil a fost instalat la intrare. Mai târziu, pivnițele au fost reamenajate în temnițe unde erau închiși șerbii care se revoltau.
Între 1948 și 1960 cetatea a servit de închisoare pentru oponenții sistemului comunist din Țara Făgărașului, deținuți politici, Făgărașul devenind una din închisorile din sistemul Gulagului românesc. (Sursa: Wikipedia)
Pentru tarife de vizitare și program click AICI.
Castelul de Lut Valea Zânelor
Castelul de Lut Valea Zânelor este un loc ce pare desprins din poveștile copilăriei. Construit doar cu materiale naturale, lemn, lut, paie și nisip acesta este situat la aproximativ 40 de km de Sibiu în localitatea Porumbacu de Jos și oferă o priveliște minunată asupra Munților Făgăraș ce se înalță semeți la orizont.
Acoperișul este construit din șindrilă de molid, iar turnurile sunt făcute din piatră de râu.
Proprietarul castelului, care se pare că ar fi un bucureștean, spune că a decis să îl contruiască fiind inspirat din poveștile fraților Grimm, dar și de propria sa copilările petrecută într-un sat din Țara Făgărașului. Castelul de Lut are 10 camere pentru cazare care în luna decembrie 2016 nu erau încă finalizate pe interior, nefiind încă pregătite pentru a primi oaspeți.
Accesul către castel se face pe drum asfaltat, în condiții destul de bune.
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra Sibiu
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din Romania. Situat in pădurea "Dumbrava Sibiului" imediat la sud de Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale românești. Casele, atelierele și complexele de clădiri sunt presărate în jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului.
Muzeul se întinde pe 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de clădiri. Inventarul pieselor cuprinse în muzeu se ridică la 16.000 (multe expuse în interiorul clădirilor). Muzeul este înscris pe lista monumentelor istorice din județul Sibiu.
In muzeu se găsesc ateliere meșteșugărești, locuințe tradiționale, instalații pre-industriale, lucrări de artă populară.
Muzeul cumulează cea mai complexă colecție de monumente de arhitectură și tehnică populară din România și o vastă arhivă documentar-științifică și tehnică (grafică, fotografică, filmografică), despre universul creației tehnice țărănești, preindustriale, din România. (Sursa: Wikipedia)
Pentru tarife de vizitare și program click AICI.
Localizare pe Google Maps
Fotografii din luna decembrie 2016
Cetatea Făgărașului |
Cetatea Făgărașului |
Cetatea Făgărașului |
Cetatea Făgărașului |
Castelul de Lut Valea Zânelor |
Castelul de Lut Valea Zânelor |
Castelul de Lut Valea Zânelor |
Castelul de Lut Valea Zânelor |
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra Sibiu |
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra Sibiu |
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra Sibiu |
Muzeul Civilizației Populare Tradiționale Astra Sibiu |
Concluzii
O cetate, un castel de lut și un muzeu al civilizației populare tradiționale îți pot oferi o zi de relaxare plină de istorie și basm, la sfârșitul căreia te vei simți mai fericit și mai bogat spiritual.
Folosește comentariile
Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.
Niciun comentariu:
Write comentarii