Situat în Transilvania, în municipiul Hunedoara, Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor, se numără printre cele mai frumoase monumente de arhitectură gotică din România și, probabil, din lume.
Castelul Hunedoarei, numit și Castelul Corvinilor sau al Huniazilor
Castelul a fost adesea menționat de publicații străine, fiind considerat unul dintre cele mai frumoase din lume și reprezentând una dintre cele mai mari construcții medievale din România, cu o dublă funcționalitate la vremea ei, civilă și militară.
Fiind cea mai cunoscută proprietate a lui Iancu de Hunedoara, cetatea impresionează prin poziția impunătoare și dominantă, prin stilurile arhitecturale combinate și este una dintre cele mai bine conservate construcții de acest fel din epoca medievală.
Castelul Corvinilor a fost ridicat în secolul al XV-lea pe o stâncă pe lângă care curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu turnuri, bastioane și un donjon. Accesul în castel se face pe un pod de lemn, susținut de 4 piloni masivi din piatră, amplasați în albia pârâului.
Odată cu trecerea anilor, castelului i-a fost modificat aspectul, cu turnuri, săli și camere noi, ulterior fiind restaurat și transformat în muzeu.
Biserica catolică din curtea interioară a castelului a fost la început o biserică ortodoxă fiind trecută la catolicism din motive politice.
În temnița de la Castelul Huniazilor se spune ca a fost închis însuși Vlad Țepeș. Despre fântâna din mijlocul curții interioare se spune că a fost săpată în piatră de trei prizonieri turci iar în Turnul Capistrano se povestește că a fost zidit de viu un călugăr spion.
În Sala Cavalerilor se află un bust din bronz al lui Iancu de Hunedoara. Multă vreme bustul a fost ascuns într-un beci, după ce unul dintre prim-secretarii de partid ai Hunedoarei s-a plâns că mustățile seamănă cu cele purtate de unguri și a cerut să-i fie tăiate cu bomfaierul, ceea ce, din fericire, nu s-a întâmplat.
O alta poveste este că în Camera de Aur, cea situată în turnul de deasupra podului de la intrare, se găsește pe un perete o tapiserie foarte mare, confecționată de țesătoarele de la cooperativa Drum Nou din Hunedoara. Țesătura decorativă este o imagine de ansamblu a castelului și urma să-i fie făcută cadou lui Nicolae Ceausescu, după ultimul congres al partidului. Revoluția din 1989 a fost evenimentul salvator, iar țesătura se află și astăzi în castel.
Castelul Corvinilor se află în municipiul Hunedoara pe Str. Castelului, nr. 1-3 și este suficient de bine semnalizat cu indicatoare pentru a putea fi găsit cu ușurință iar în apropierea sa sunt parcări amenajate pentru a putea lăsa mașina.
Pentru a vedea programul și tarifele de vizitare consultă site-ul oficial AICI.
Pentru a vedea programul și tarifele de vizitare consultă site-ul oficial AICI.
Localizare pe Google Maps
Fotografii din luna iunie 2017
Castelul Corvinilor |
Podul de acces în Castelul Corvinilor și pilonii de piatră care îl susțin |
Castelul Corvinilor și podul de acces |
Vedere de pe podul de acces în Castelul Corvinilor |
Curtea interioară a Castelului Corvinilor |
Podul de acces în Castelul Corvinilor |
|
Niciun comentariu:
Write comentarii