Cheile Turzii alcătuiesc o arie protejată de interes național, aflată în județul Cluj, la o distanță de 6 km vest de municipiul Turda, de-a lungul văii Hășdate, cu o importanță botanică, zoologică, geologică și peisagistică de o mare importanță.
Au o lungime de 1.300 m și o înălțime a pereților de până la 200 m. Cheile ocupă o suprafață de 324 ha și s-au format prin erodarea rocii de calcar jurasic de către râul Hășdate.
Cheile Turzii
Cheile Turzii oferă un peisaj carstic de o rară sălbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Aici se găsesc peste 1.000 de specii de plante, animale, fluturi, unele reprezentând elemente rare.
În total, în Cheile Turzii se găsesc aproximativ 60 de peşteri, firide sau arcade (resturi ale unor peşteri prăbuşite). Peșterile sunt de dimesiuni mici, doar 8 dintre ele depăşesc 20 m lungime, cea mai mare atingând 120 m.
Zona este de o frumusețe aparte, un peisaj mirific, mai ales primăvara, vara și la început de toamnă când este viu colorat, spre care se poate face accesul cu mașina pe drum asfaltat până la Cabana Cheile Turzii, și unde există posibilitatea de campare atât la intrare în chei, în apropierea Cabanei, cât și la ieșire, spre satul Petreștii de Jos.
Cabana Cheile Turzii se află la o altitudine de 450m și este situată în aval de chei.
Cel mai mare interes îl stârnește, bineînțeles, interiorul defileului, traseul ce urmează firul apei spre amonte, dar și Circuitul Crestelor, compus din versantul drept și versantul stâng, cu o lungime de 7,1 km și un timp de parcurs de 4-6 ore.
Traseul pe care ți-l propun, pe care l-am făcut și eu, este parcurgerea interiorului defileului și revenirea pe una dintre creste. Eu am ales versantul drept, adică cel care se află pe partea stângă când urci spre amonte prin defileu.
Interiorul defileului
Marcaj: Punct rosu
Durata: 1-1½ ore
Dificultate: ușor
Punctul de plecare se află lăngă Cabana Cheile Turzii de unde se coboară către firul apei, urmându-l spre amonte până la ieșirea din defileu de unde ne întoarcem pe una dintre creste. Ca și dificultate, traseul este reletiv ușor, doar crestele pot fi un pic mai solicitante la început. În rest, de-a lungul defileului există porțiuni ușor periculoase care solicită o atenție sporită, dar nimic de dificultate mare.
Prin defileu, peste apa văii Hășdate ce străbate Cheile Turzii, există 4 punți. Plecând de la Cabana Cheile Turzii, în amonte, până la prima punte (numită și "Podul Peșterilor"), poteca turistică urmează malul drept al Văii Hășdate, între puntea I și puntea II malul stâng, între puntea II (numită și "Mijlocul Cheilor") și puntea III malul drept, între puntea III (numită și "Vizuina Spălată") și puntea IV (numită și "Portița Cheilor") malul stâng, iar după puntea IV (până la ieșirea din Cheile Turzii în direcția satului Petreștii de Jos) malul drept.
Versantul drept
Marcaj: Punct rosu
Durata: 2-2½ ore
Când termini parcurgerea defileului vei avea în stînga râul Hășdate pe care va trebui să îl traversezi pentru a ajunge să urci spre versantul drept. Pentru asta te poți descălța, poți păși pe bolovani sau poți avansa de-a lungul râului până la camping, unde există o punte.
La liziera pădurii care ajunge foarte aproape de râu, un stâlp cu indicatoare ne arată drumul spre culmea crestei, drum ce continuă prin pădure pe o potecă abruptă (aceasta este cea mai solicitantă parte a traseului).
Pe pietrele de pe potecă apare ici și colo, vopsit, marcajul punct roșu. Pe alocuri tufișurile sunt mai dese și ar fi recomandată o ținută cu pantaloni lungi. Atenție să nu ratezi punctul de belvedere, priveliștea este de nedescris. După ce ajungi pe creastă traseul devine destul de simplu iar peisajul îți va încânta privirea.
Localizare pe Google Maps
Fotografii din luna iunie 2017
Folosește comentariile
Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.
Niciun comentariu:
Write comentarii