Devenit obiectiv turistic încă de la jumătatea sec. al XIX-lea, Salina Cacica este o exploatare minieră a sării situată în localitatea cu același nume, în Județul Suceava, în apropiere de Gura Humorului. Ea se remarcă prin simplitate și în special prin vechime, amprenta timpului fiind vizibilă pe parcursul întregului circuit de vizitare, format din spații generoase cu destinații diferite, ce sunt dispuse pe mai multe niveluri.
Intrarea pe traseul de vizitare este o suită de aproximativ 190 de trepte vechi confecționate din lemn de brad, pe care s-a depus și s-a mineralizat saramura, ce trebuie coborâte atent pentru a evita riscul de alunecare. În interior, temperatura se menține constantă în jurul a 14ºC, iar vara, dacă te știi o fire mai friguroasă, ar fi bine să mai pui ceva pe tine.
Ce este diferit și interesant la Salina Cacica sunt vechimea și aspectul rudimentar, mirosul mai puternic, pasajele/tunelurile înguste, cu pereți negri și săpate manual, dar și iluminatul destul de slab, ceea ce îi dă atât o aură de mister, dar o pot face și periculoasă pe anumite porțiuni.
Primul obiectiv de pe traseul de vizitare se găsește la adâncimea de 27m, în prima cameră a exploatării, și este reprezentat de Capela Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor. Ea a fost inaugurată în cursul anului 1806 servind ca minerii romano-catolici să aibă unde se ruga înainte și după terminarea programului, în localitate nefiind nici o biserică. Inițial era căptușită cu lemn, acesta fiind îndepărtat în anul 1904. Capela deține: altar, icoane, candelabru, amvon și balcon pentru cor. Altarul și amvonul au fost sculptate în sare.
Alte obiective importante din interiorul Salinei Cacica sunt Lacul sărat și Sala de dans situate la 37m adâncime, Muzeul si Sala de sport, situată la 44 m adâncime.
Cel mai spectaculos dintre acestea este cu siguranță Lacul subteran, plin cu saramură și adânc de 2m, pe care încă se păstrează o pluta ce a fost acoperită în timp de natură cu cristale de sare, plută cu care se plimbau odată tinerii îndrăgostiți.
Mina Cacica este funcțională și astăzi, de aici extrăgându-se tone de sare extrafină zilnic, iar estimările arată că rezervele bazinului ajung pentru câteva sute de ani de exploatare.
Cum să ajungi la Salina Cacica
Salina Cacica se află la o distanță de 36 km de mun. Suceava, 47 km de Câmpulung Moldovenesc, 92 km de Vatra Dornei și 114 km de Piatra Neamț. Dinspre București, accesul rutier se face pe DN2 București - Buzău - Bacău - Roman - Fălticeni și apoi DN2E Fălticeni - Păltinoasa - Cacica.
Vezi AICI și alte atracții din zona Bucovinei și a județului Suceava.
Localizare:
Fotografii:
Bazilica Adormirea Maicii Domnului situată vis-a-vis de intrarea în curtea salinei |
Capela romano-catolică Sf. Varvara |
Lacul Sărat |
Lacul Sărat |
Sala de sport |
Sala de bal |
Folosește comentariile
Împărtășește și altora experiența ta, fă precizări referitoare la precizia datelor prezentate sau cu privire la elemente informative ce consideri că lipsesc din articol.
Niciun comentariu:
Write comentarii