Pe Meleaguri în Munții Parâng, traseu de o zi pe Vârful Parângul Mare (2519 m), al patrulea vârf muntos din România.
Traseu: Stațiunea Parâng (stația terminus a telescaunului) - Vârful Parângul Mic (2074 m) - Refugiul Cârja - Vârful Cârja (2405 m) - Vârful Gemănarea (2426 m) - Vârful Parângul Mare (2519 m).
Vârful Parângul Mare este al patrulea cel mai înalt vârf muntos din România după Moldoveanu (2544 m), Negoiu (2535 m) și Viștea Mare (2527 m). În același timp este cel mai înalt vârf din țară care nu se găsește în Munții Făgăraș.
Despre Munții Parâng se poate spune că sunt foarte asemănători cu Munții Făgăraș și Munții Retezat, având atât creste alpine impresionante cât și numeroase lacuri glaciare.
Aceasta nu este neapărat cea mai ușoară, dar este cea mai scurtă variantă de traseu pentru o zi spre Vârful Parângul Mare.
YouTube
Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate în cele mai frumoase zone ale traseului:
TRASEU
Stațiunea Parâng (stația terminus a telescaunului) - Vârful Parângul Mic (2074 m) - Refugiul Cârja - Vârful Cârja (2405 m) - Vârful Gemănarea (2426 m) - Vârful Parângul Mare (2519 m)MARCAJE DE URMAT:
- bandă roșie: pe tot parcursul traseului
Durată totală traseu: aproximativ 10-12 ore
Lungime traseu: aproximativ 20 km
Dificultate: traseu accesibil vara, fără dificultăți tehnice, dar lung și solicitant
Diferența de nivel: aproximativ 1300 m
Accesibilitate: traseu interzis iarna
Recomandări: folosiți echipament adecvat, aprovizionați-vă cu rezerve de apă
Vezi aici:
DESCRIEREA TRASEULUI
Traseul pornește din Stațiunea Parâng, de la stația terminus a telescaunului (1670 m) (https://goo.gl/maps/pjyAWPTCwRBvBJPr6), urcă pe Vârful Parângul Mic (2074 m) și apoi continuă pe creastă pe la Refugiul Cârja, Vârful Cârja (2405 m), Vârful Gemănarea (2426 m) până pe Vârful Parângul Mare (2519 m).
Traseul are aproximativ 20 km, se desfășoară pe toată lungimea lui pe marcaj bandă roșie și este traseu de creastă.
De la telescaun se urcă pe drumul abrupt de piatră, printre pensiuni și cabane, până la releul telefonic. Puțin mai sus de acesta se ajunge la o bifurcație de trasee care se vor întâlni din nou mai târziu, căci duc în același loc. De fapt, cel care face dreapta este o scurtătură ce ocolește pe curbă de nivel Vârful Parângul Mic (pe aici am mers la întoarcere), în timp ce celălalt urcă spre el și apoi continuă pe creastă. Noi am ales să mergem si pe Parângul Mic, așadar am continuat spre stânga.
De la Vârful Parângul Mic se continuă pe creastă, pe o potecă bine bătătorită, se ajunge mai târziu la intersecția cu traseul scurtătură și se merge înainte ghidați de marcaje până la o nouă intersecție cu un traseu ce face stânga spre Lacul Mija. Nu ne-ar fi ajuns timpul să mergem și la lac, așadar am continuat înainte, ceea ce vă recomand și vouă pentru a vă putea întoarce pe timp de zi.
Următorul reper pe traseu este Refugiul Cârja. De aici și până la Vârful Cârja se parcurge cea mai abruptă și mai solicitantă porțiune de traseu. Vârful Cârja este marcat cu un stâlp cu vârful îndoit care seamănă cu o cârjă. De aici urmează o coborâre ușoară iar apoi traseul urcă din nou și continuă pe creastă până ajungem la Vârful Gemănarea și într-un final la Vârful Parângul Mare.
Niciun comentariu:
Write comentarii