Pe Meleaguri în Moieciu de Sus, traseu circular în jurul stațiunii, traseul tematic T9 - la Amfiteatru.
Centrul stațiunii Moieciu de Sus - Casa Inspectorului Tișcă - Poiana și Pensiunea Andolia - Pădurea Magistratului - Complexul Cheile Grădiștei - Dealul Cremenii - Amfiteatrul Transilvania - Centrul stațiunii Moieciu de Sus (traseu circular).
Amfiteatrul Transilvania este numele unui ansamblu de case vechi, recondiționate într-un stil foarte personal de o familie originară din Republica Moldova, cucerită de frumusețea spectaculoasă a naturii din această zonă. Ei au creat un loc care oferă confortul vieții moderne într-un spațiu aproape sălbatic. Aici există apă curentă, electricitate, drum pietruit de acces și camere pentru cazare în case vechi din lemn reconsolidate.
Traseul ecoturistic T9 este un traseu de tip circuit de aproximativ 10 km care urcă până la o altitudine maximă de 1220m, și pornește chiar din centrul stațiunii Moieciu de Sus (vezi pe hartă), de la altitudinea de 963m. Marcajele nu sunt cele obișnuite iar în cazul de față ne vom ghida după un marcaj cu omuleț portocaliu. Prima parte a traseului este comună cu cel marcat cu omuleț albastru, motiv pentru care vom întâlni ambele marcaje în drumul nostru.
YouTube
Vezi mai jos un clip video cu imagini filmate în cele mai frumoase zone ale traseului:
TRASEU
Centrul stațiunii Moieciu de Sus - Casa Inspectorului Tișcă - Poiana și Pensiunea Andolia - Pădurea Magistratului - Complexul Cheile Grădiștei - Dealul Cremenii - Amfiteatrul Transilvaniei - Centrul stațiunii Moieciu de Sus (traseu circular)- omuleț portocaliu: pe tot traseul
Lungime traseu: aproximativ 10,5 km
Diferență de nivel: aproximativ 250 m
Durată: 5-6 ore
Dificultate: ușor
Accesibilitate: tot timpul anului (traseul poate fi parcurs și pe timp de iarnă după o informare prealabilă asupra stării vremii)
Indicat pentru: adulți, copii
Recomandări: folosiți echipament adecvat, aprovizionați-vă cu rezerve de apă, asigurați-vă că veți avea vreme bună
Vezi aici:
DESCRIEREA TRASEULUI
Din centrul stațiunii Moieciu de Sus continuăm pe drumul amenajat spre biserică și apoi în serpentine spre Casa Inspectorului Tișcă, una dintre puținele case cu curte interioară din sat. Traseul urmează ulița de pământ în dreapta, spre Poiana și Pensiunea Andolia, zonă mărginită pe ambele părți de pădure, dar cu deschideri spre capătul din față spre Munții Piatra Craiului și în spate spre Munții Bucegi. Vederea de aici este deosebit de frumoasă.
Imediat ce trecem de Pensiunea Andolia intrăm în Pădurea Magistratului, de unde începe coborârea spre Complexul Cheile Grădiștei Moieciu. Apoi se traversează podul peste râu, se iese în drumul județean și se continuă la stânga până la prima curbă. Aici părăsim asfaltul și continuăm la dreapta pe un drum de pământ abrupt care urcă încet printre câteva pensiuni și case vechi.
Regăsim din nou peisajele agro-pastorale cu târle și fânețe specifice zonei, iar drumul de culme urcă lin spre Dealul Cremenii și se ajunge la platoul unde regăsim Amfiteatrul Transilvania.
De la Amfiteatru traseul continuă tot înainte pe muchie, cu o priveliște panoramică înspre Munții Bucegi, până la intersecția cu o vale largă pe partea dreaptă, de unde coborâm spre Moieciu de Sus. Se urmează poteca ce traversează zone de pădure și o vale umbroasă până ce se ajunge într-un drumeag care coboară lin spre centrul satului, aproape de locul din care am plecat pe traseu.
Poteca și marcajul sunt vizibile pe toată lungimea traseului și nu am avut probleme de orientare.
Hartă traseu |
Click AICI pentru alte trasee montane.
Niciun comentariu:
Write comentarii