Cu o suprafață de aproximativ un hectar și o adâncime ce ajunge până la 30 de metri, Lacul Iacobdeal nu este unul glaciar cum ar părea la o privire rapidă, ci s-a format prin inundarea cu apă din pânza freatică a unei foste galerii pentru exploatarea granitului.
YouTube
Lacul Iacobdeal, imagini video filmate cu drona:
Lacul s-a format în anul 1930, când, în urma unei dinamitări a uneia dintre galerii, apa din pânza freatică a început să iasă la suprafață. Încă mai circulă legende despre vagonete și alte utilaje rămase pe fundul lacului după ce galeria a fost inundată.
Locul era sălbatic la început, dar cu timpul a fost amenajat cu foișoare și grătare, iar acum există și posibilitatea de a campa cu cortul. Există apă menajeră și toalete, iar zona de camping va fi dezvoltată și mai mult în timp.
Culoare de smarald a apei, limpezimea și forma de căldare, fac din acest lac unic în România un loc de o frumusețe rară care devine din ce în ce mai popular printre turiști, dar și printre localnicii din zonă ce vin aici pentru a petrece momente de relaxare în weekend-uri.
La Lacul Iacobdeal se poate ajunge foarte ușor cu mașina din localitatea Turcoaia (vezi pe hartă). El este situat în apropiere de drumul național care leagă județul Constanța de trecerea Dunării cu bacul dintre localitățile Smârdan și Brăila. Chiar înainte de lac există și o porțiune scurtă de 3 km de drum neasfaltat, dar poate fi parcurs cu orice mașină, fiind într-o stare foarte bună.
În apropiere de localitatea Turcoaia se află satul Greci de unde pornesc cele mai importante și mai frumoase trasee prin Munții Măcin: trasee în Munții Măcin.
Niciun comentariu:
Write comentarii