La câțiva kilometri de comuna Rimetea, într-un peisaj de poveste, pe vârful abrupt al unei stânci din apropierea satului Colţeşti se află ruinele unei cetăţi cu o istorie de peste 700 de ani. Cetatea Trascăului, numită și Cetatea Colțești oferă o priveliște extraordinară asupra Cheilor Vălișoarei, Pietrei Secuiului și Colților Trascăului, dar și asupra satelor Rimetea și Coltești.
Cetatea Trascăului din Coltești
Vezi clipul video de prezentare a traseului, inclusiv cadre filmate cu drona, aici:
Pe Meleaguri la Cetatea Trascăului din satul Coltești, jud.Alba, la câțiva kilometri de comuna Rimetea.
Traseul este unul foarte scurt și extrem de ușor. Se vor parcurge aproape 2 km în aproximativ 30 de minute.
Mai poți vizita în apropiere Cheile Vălișoarei și Castelul Templul Cavalerilor:
Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor
Cetatea este construită în sec. al XIII-lea de către familia nobiliara Thototzkay, după invazia tătarilor din anul 1241. Cetatea Trascăului a fost ridicată la o altitudine de 705 metri, pe un deal stâncos cu două pante abrupte, drept locuință dar și pentru refugiu în caz de pericol.
În anul 1703 a fost distrusă de către trupele imperiale austriece, iar astăzi se mai păstrează doar niște ziduri în ruină și unul dintre turnurile de apărare. Cetatea este înscrisă pe lista monumentelor istorice ale judeţului Alba.
Traseu
Accesul spre Cetate se face pe drumul DJ107M, Buru- Rimetea- Valișoara- Aiud, din satul Coltești, jud.Alba, cetatea fiind semnalizată cu indicatoare iar ulterior traseul este marcat cu triunghi albastru. Puteți începe chiar din centrul satului Colțești, de lângă Biserica Reformată, sau pentru a mai scurta traseul puteți parca pe câmpul de la marginea satului, unde se termină drumul asfaltat. (Vezi AICI)
Lungime traseu: aproximativ 2 km
Durată: aproximativ 30 de minute
Dificultate: foarte ușor
Marcaj: triunghi albastru
Poteca și marcajul sunt vizibile pe toată lungimea traseului și nu am avut probleme de orientare.
Niciun comentariu:
Write comentarii